6 hurtige om beboerøkonomi

huslaan og husforsikring

Måske er det elementær viden, måske er det ikke. Vi har i hvertfald valgt at skrive svarene på 10 hurtige spørgsmål, således du kan få styr på økonomien omkring det at være beboer elelr have sit eget hjem. Følg med her og bliv klogere.

1. Hvad er husleje?

Husleje er det beløb, du skal betale for at bo der, hvor du bor. Bor du til leje, betaler du huslejen til din udlejer. Hvis du har en ejerbolig, eksempelvis en andelslejlighed eller et hus, fordi du har fundet et billigt huslån til en lav rente, er det til dels banken, du betaler til og til dels andelsforeningen.

2. Hvad er indskud

Indskudet er det beløb, du betaler forud for din bolig. Det består i lejeboliger oftest af et depoistum og forudbetalt husleje. Depositummet er udlejeres sikkerhed for, at der er penge til reperationer, hvis du ødelægger noget. Forudbetalt husleje er udlejers sikkerhed for, at du ikke bare kan flytte med en dags varsel uden at betale husleje.

3. Hvad er acconto

Dette bregeb hænger sammen med dit el – vand – og varmeforbrug. Eksempelvis kan der stå, at du betaler acconto varme på 500 kroner, hvilket vil sige et slagsanslag på, hvor meget du bruger i varme. Bruger du for mere end de 500 kroner, skal du betale et ekstra beløb, når varmen gøres op. Har du brugt mindre, får du penge tilbage.

4. Betaler jeg selv for vedligeholdelse

Dette vil stå skrevet i din lejekontrakt. Ofte er det udlejer, der står for den indvendioge vedligeholdelse, mens det er andels – eller ejerforeningen, der står for den udvendige. Betaler du selv for det, vil du typisk opleve en mindre husleje. Jer med eget hus har iøvrigt nok en husforsikring, der kan dække mod skader. Derfor kan det være vigtigt med en guide til den bedste husforsikring.

5. Kan man selv vælge TV-pakker

Det kan du som udgangspunkt sagtens. Det siger konkurrenceloven. Dog har nogle andelsforeninger og ejerforeninger lavet firmaaftaler med diverse TV-udbydere.

6. Hvad er forældrekøb?

Som navnet antyder, så er et forældrekøb et køb, hvor forældrene til et barn køber en lejlighed til det, hvorefter barnet betaler husleje til forældrene. Således kan barnet være sikker på en fair husleje, og forældrene kan ses det som en investering, da huspriserne vil stige. Nu er man sågar også begyndt at tale om omvendt forældrekøb, hvor børn køber en lejlighed deres forældre. Her fungerer fordelene bare omvendt.

Som sagt: Noget af det er elementært, men meget rart at vide eller få genopfrisket.